Британските следователи подозират сътрудници на Главното управление към Генералния щаб на Въоръжените сили на  Русия в съпричастност към отравянето на бившия офицер от руското разузнаване Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.
Това пише днес The New York Times, позовавайки се на източници.
СМИ: Британские следователи подозревают сотрудников ГРУ в отравлении Скрипалей

  • «Британските следователи считат, че отравянето на 4 март на Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия най-вероятно е било извършено от действащи или бивши агенти на службата, наричаща се ГРУ, които са били изпратени в дома му в Южна Англия», се казва в статията.

  • Вестникът твърди, че тази информация е била съобщена на изданието от анонимни, запознати с хода на разследването на британските и американски чиновници, а също от един бивш американски чиновник.
  • Според думите на бившия чиновник от САЩ, официалните лица от Британия искат да установят личността на тези, които, както се предполага, са извършили тази операция.

«В същото време следователите не изключват, че отговорен за случилото се може да е друга руска разузнавателна служба или нейно частно подразделение», се съобщава в публикацията.

Отбелязва се също, е официален Лондон е споделил данни с редица страни преди руските дипломати да са били изгонени от няколко държави през март 2018 година.

В частност, според информацията от изданието, британците са предоставили доказателства за разбиването от сътрудници на ГРУ на електронните пощенски кутии на Юлия Скрипал през 2013 година.

По-рано МВнР на Русия назова нонсенс изявленията на британските власти за отказа на Москва да си сътрудничи с Лондон за инцидента в Солсбъри.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;