Почти две трети от немците виждат в американския президент Доналд Тръмп по-значителна опасност за мира по целия свят, отколкото в лицето на неговия руски колега Владимир Путин, това се съобщава на сайта на немския телевизионен канал  N-TV.

Според резултатите от допитването на института за изследване на общественото мнение  YouGov, жителите на Германия повече симпатизират на Путин и го считат за по-компетентен и влиятелен, отколкото Тръмп.

Както се подчертава в статията, особено е голям разривът по въпроса за компетентността: само 5 % от запитаните са посочили американския лидер, в полза на руския са се изказали 56 %.

Останалите не са пожелали да дават отговор на този въпрос.

Както припомня изданието, в понеделник Путин и Тръмп трябва да се срещнат в Хелзинки, а целият свят очаква това събитие.

Това ще бъде третият двустранен диалог от времето, в което Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 година.

Двете първи срещи преминаха по време на международни конференции.

По данни на допитването на  YouGov, цели 64% от запитаните са на мнение, че Тръмп е по-значителна заплаха за целия свят.

За Путин така са реагирали само 16 %.

36 % от запитаните немци са казали, че им е по-симпатичен руският президент, а за своите симпатии към главата на САЩ са заявили само 6 %.

58 % въобще не са пожелали да споделят мнението си по този повод.

«Удивително е това, че Путин се възприема и като по-могъщ от двамата държавни мъже  (43% и 25% съответно), — отбелязва N-TV, — макар САЩ да превъзхождат Русия във военен и икономически план».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.n-tv.de/politik/Deutsche-finden-Trump-gefaehrlicher-als-Putin-article20529867.html

Тагове: ; ; ; ; ; ;