Сирийските терористи в рамките на примирието за последните две седмици са предали 26 танка и стотици броя стрелково оръжие в провинция Дераа, съобщи началникът на руския Център за примирие между враждуващите страни в Сирия генерал-майор Алексей Циганков.

Според него, в населените места  Бусра, Анхул, Дераа, Тафас и Насиб са били предадени около 300 автомата и картечници, над 30 миномети, в това число нелегално производство, гаубици, противотанкови ракети, над 80 ръчни противотанкови гранатомети, а също 21 танка Т-55 и пет танка Т-72.

«Центърът за примирие между враждуващите страни продължава работата по убеждаването на бойците в процеса на примирие да предават въоръжението — преди всичко тежкото.

Благодарение на това, че болшинството полеви командири са осъзнали безперспективността

на по-нататъшната въоръжена борба, те вземат правилни, балансирани решения, запазвайки хората и градовете от разрушения», отбеляза Циганков.

Техниката след прегледа от сирийките инженерни войски, ако удовлетворява съответните изисквания, ще постъпи на въоръжение в сирийската армия.

Терористите, предавали оръжието си, влизат в преговори за мирното регулиране със сирийската армия с посредничеството на руския Център за примирие между враждуващите страни.

Много от тях изявяват желание да се върнат към мирния начин на живот.

Някои дори са готови да попълнят редовете на сирийската армия.

«Помня как живеехме по-рано, вече не искам война. Искам да се върнем към

този живот, който имахме по-рано. Приемаме предложения от всички страни — от сирийската армия, от руската армия, за да излезем от тази сложна ситуация, в която сме сега.

За да могат нашите съотечественици да се върнат към нормалния живот, здраво да си стъпят на краката и да не се страхуват от нищо.

Надявам се, че когато предадем оръжието, ще можем да живеем така, както всички наши съседи», сподели пред журналисти един от бойците Мухамед Барада.

В резултат на успешните преговори на руските офицери с бойците под контрола на сирийската армия без бой преминаха десетки населени места и голяма част от границата с Йордания в провинция Дераа.

Боевете с ИДИЛ и «Джебхат ан-Нусра» продължават в западната част на провинциите Дераа и Кунейтра.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;