Доналд Тръмп не е фашист, заяви в интервю за немското издание  Süddeutsche Zeitung бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.

«Той просто е най-малко демократичният президент в съвременната история на САЩ, защото той не уважава системата за разделяне на властите и нарича пресата «враг на народа», уточни Олбрайт.

Според нея, фашист — това е този, който се опитва да дойде на власт и да я удържа с всички възможни начини: «в случай на нужда и с помощта на насилие».

«Този, който не вярва нито в направляващата сила на демократичните институции, нито в свободата на словото», поясни екс-главата на американското външнополитическо ведомство.

Тръмп не е фашист и затова, защото «той не прибягва до насилие, за да получи това, които иска», подчерта Мадлин Олбрайт.

«Тръмп не е малоумен, който има армия и който ще задейства войската си в духа на фашизма.

Независимо от това той е антидемократичен във всички отношения», констатира бившият държавен секретар на САЩ.

Независимо от това, Доналд Тръмп си остава президент на Съединените Щати, а следователно, «той не бива да се игнорира», предупреди Олбрайт.

«Важно е да се намери обяснение на политическите причини на нашето време — и в този процес да се изпадаме в истерия и да не се хвърляме да осъждаме всичко, което той говори и прави», призова екс-главата на американското външнополитическо ведомство.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.sueddeutsche.de/kultur/madeleine-albright-im-interview-diplomatie-ist-die-sprache-die-dich-mit-monstern-sprechen-laesst-1.4047681?reduc

 

Тагове: ; ; ;