Курсът на акциите на европейските военно-промишлени концерни понастоящем не може да не радва очите на инвеститорите, а самите отбранителни предприятия сега «се надяват да сключат милиардни сделки», пише Frankfurter Allgemeine.

И всичко това е, благодарение на критиката на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп, който по време на завършилата в Брюксел среща на НАТО изиска от членовете на алианса да увеличат разходите за отбрана, пояснява немското издание.

Така например, на фона на исканията на главата на Белия дом курсът на акциите на немския концерн  Rheinmetall, на френския  Thales и на британския ВАЕ са скочили с 5 %, а на италианския  Leonardo — с 4,5%, отбелязва Frankfurter Allgemeine.

«Военните изпълнители на поръчките на концерните очакват съществено активизиране на европейските страни във военен план, което ще доведе в най-близко време до нови милиардни  поръчки.

Защото искането на Тръмп да се увеличат отбранителните разходи до 2 % от БВП означава, че, например, Германия, според предварителните прогнози, ще се наложи ежегодно да харчи за личния състав и за въоръжението допълнителни 6.8 милиарда евро.

Днес отбранителният бюджет на Германия е около 39 милиарда евро, но вече към 2024 година той ще достигне 85 милиарда евро», подчертава немското издание.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/finanzen/finanzmarkt/trumps-kritik-an-wehretats-bringt-europaeische-ruestungsaktien-in-schwung-15689887.html

 

 

Тагове: ; ; ; ;