Германия се върна към старата си привичка да представя Русия като страна с ниско ниво на морал, което е високомерие, пише журналистът Катрин Шпьор на страниците на  Die Welt, коментирайки Световния шампионат по футбол в Русия.
Според нея, в последно време СМИ публикуват множество материали, в които авторите постоянно разказват за икономическите или политически проблеми на Русия, за които уж е виновен руският президент Владимир Путин.
Но, както подчертава Шпьор, руските граждани по време на преминалите президентски избори гласуваха за неговото преизбиране.

«Считам, че в това има някакво противоречие», посочва тя.

Шпьор отбелязва, че Германия трябва да престане да представя себе си като морален авторитет.

«Ако правото на провеждане на шампионата ще бъде предоставяне по критерия политически морал, то в бъдеще ФИФА трудно може да намери подходящо място», счита журналистката.

Според нея, Турция, Унгария, Италия, Япония,  Франция, Великобритания, Америка, Австралия и Африка «не подхождат за това, защото те стоят на планини от трупове от миналото си».

«Искаш или не искаш, всички световни шампионати, както изглежда, ще трябва да се провеждат в Германия…

Макар…там нещо се бе случило в миналото май?», добави тя.

Шпьор пише, че при предвкусването на финала на световния шампионат по футбол в «прекрасната Москва» изпитва «абсолютна аполитична радост».

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;