Приготвяйки се за първата си среща на върха със своя руски колега Владимир Путин, президентът на САЩ Доналд Тръмп провокира рядко съгласие между демократи и републиканци, обезпокоени от възможността за приятна среща.

Докато републиканецът Тръмп смекчи тона към Путин, наричайки го вчера «съперник», а «не мой враг», законодателите и от двете американски партии отправиха още по-сериозни предупреждения към президента преди да се срещне в понеделник с руския лидер в Хелзинки.
«Путин не е приятел на Америка, дори не е просто съперник. Путин е враг на Америка — не защото ние желаем да е така, а защото той го е избрал», заяви сенаторът републиканец Джон Маккейн.
«Работа на президента Тръмп е да потърси сметка на Путин за действията му на срещата в Хелзинки», каза Маккейн в изявление. «Ако не го направи, това ще бъде противопоказно за него като олицетворение на лидерската роля на Америка в света».
Тръмп представи срещата като възможност за намаляване на напрежението, провокирано от руското анексиране на Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., от военната подкрепа на Русия за сирийския президент Башар ал Асад, която обърна хода на гражданската война в Сирия през 2015 г., и от обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.
Американските законодатели желаят Тръмп да осъди действията на Русия както насаме с Путин, така и публично.
Конгресът възприе твърда антируска линия, като миналата година почти единодушно одобри строг закон със санкции срещу Москва. Законодателите обаче се безпокоят, че Тръмп няма да успее да потърси сметка на Путин, особено що се отнася до вмешателството в изборите, което руският лидер отрече.
Американските разузнавателни служби заключиха, че Москва се е намесила, а Тръмп каза, че ще обсъди въпроса, макар че заяви склонност да вярва както на опроверженията на Путин, така и на американските служби.

Той определи разследването на специалната комисия за възможен таен сговор между помощници от предизборната си кампания и Русия като политически лов на вещици.
«Нашата цел трябва да бъде да демонстрираме пред света, че общността на демократичните държави няма намерение да възприема концепцията за света на Путин или на който и да било друг авторитарен лидер», написаха вчера в статия за в. «Ю Ес Ей Тудей» сенаторът демократ Марк Уорнър и колегата му републиканец Марко Рубио.
Високопоставени представители на правителството на САЩ също изразипа опасения за това какво може да даде Тръмп на Путин в ущърб на европейските съюзници, особено след като наблюдаваха как той видимо успя да получи единствено неясни обещания от севернокорейския лидер Ким Чен-ун на срещата им на 12 юни в Сингапур за обсъждане на денуклеаризацията.
Тръмп обяви, че е сложил край на ядрената заплаха от КНДР, но високопоставен представител на правителството на САЩ, пожелал анонимност, заяви:

«Кой гарантира, че няма да си тръгне от Хелзинки, казвайки, че той и Путин са се споразумели, че Русия вече не представлява заплаха за останалата част от Европа?».

Патриша Зенгерле и Джон Уолкът от Ройтерс

Тагове: ; ; ; ; ;