Притесненията за ангажимента на Тръмп към европейските съюзници и за неговата почтителност към Русия заемаха основно място на приключилата вчера среща на върха на НАТО. Тръмп обяви лична победа, след като каза на съюзниците от Европа да увеличат разходите си за отбраната или да се простят с подкрепата на Вашингтон. Критиките му бяха насочени основно срещу Германия и канцлера Ангела Меркел.
Тръмп нанесе още един удар на съюзниците на САЩ със заявлението си пред журналисти в Брюксел, че мисли срещата си с Путин за «най-лесната» част от едноседмичното си пътуване в Европа. Сенаторът републиканец Джеф Флейк разкритикува Тръмп за това му изказване.
«Руският президент е човек, обучен на коварство и шпионаж. Той праща в затвора и убива опонентите си, ръководи държава на мафията и е враг на демокрацията. Защо срещата с Путин да е по-лесна от срещата със съюзниците, на които най-много разчитаме да са нашата опора срещу него?», попита Флейк по време на реч в Сената.
Путин бе преизбран за още шест години през март, като на опозиционния лидер Алексей Навални бе забранено да участва, според самия него, под фалшив претекст.
Европейците и някои представители на американските власти са особено разтревожени дали Путин няма да поиска от Тръмп прекратяване на военните учения на НАТО в балтийските държави на прага на Русия.

Патриша Зенгерле и Джон Уолкът от Ройтерс, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;