Путин бе преизбран за още шест години през март, като на опозиционния лидер Алексей Навални бе забранено да участва, според самия него, под фалшив претекст, съобщи Ройтерс, предаде БТА.
Европейците и някои представители на американските власти са особено разтревожени дали Путин няма да поиска от Тръмп прекратяване на военните учения на НАТО в балтийските държави на прага на Русия.
Друг високопоставен американски служител заяви, че ако Путин излезе от срещата с Тръмп с мисълта, че има разрешение да действа в Балтика, Естония може да се превърне в епицентър на това, което НАТО помогна да се предотврати.
Твърдението на Тръмп, че Русия е съперник, а не враг, противоречи на оценките на американските разузнавателни служби и на водещия му дипломат Майк Помпейо, който заяви по време на утвърждаването си за държавен секретар през април, че на Съединените щати е необходимо да «ги изтласкваме отвсякъде, където се изправим срещу тях», имайки предвид руснаците.
Въпреки изразените вчера от Тръмп очаквания, че срещата в Хелзинки ще е «неангажираща», някои американци се опасяват тя да не се превърне в сериозно събитие със значителни последици.
«Предвид начина, по който се развиват нещата, мисля, че една безрезултатна среща в Хелзинки може да е най-доброто за страната ни», заяви пред Ройтерс сенаторът републиканец Боб Коркър, председател на комисията по международни отношения в горната камара на Конгреса.   /БТА/   Патриша Зенгерле и Джон Уолкът от Ройтерс

Тагове: ; ; ; ;