Моята страна извоюва голяма победа — с новото име Република Северна Македония се отстрани иредентизмът, който се съдържаше в тяхното конституционно име, заявява гръцкият премиер Алексис Ципрас на официалната интернет страница на гръцкото правителство, съобщи сайтът МКД, предаде БТА.
С договора от Преспа се предвижда преименуване на БЮРМ в  Република Северна Македония на нашия език, както се изговаря, с което се отстранява иредентизмът, който се съдържаше в тяхното конституционно име, пише на интернет страницата на правителството.
140 страни, които днес признават нашите съседи като  Македония, сега ще ги признаят като Република Северна Македония, тъй като това име е ерга омнес за всеобща употреба, се казва още в съобщението.

За пръв път е предвидено нашите северни съседи в бъдеще да не могат да твърдят, че имат каквато и да било връзка с античната гръцка култура на Македония.
Договорът също така предвижда гражданството в пътните документи на нашите съседи да не бъде само «македонско», каквото е днес, а «македонско/гражданин на Северна Македония».

Гърция пък ще признае гражданството като «граждани на Северна Македония».
Договорът от Преспа е голяма дипломатическа победа, но и голяма историческа възможност, се изтъква също така в съобщението на гръцкото правителство.

БТА

Тагове: ; ; ;