Ирак постави в повишена готовност днес своите сили за сигурност заради продължаващите социални протести в южните провинции на страната, съобщиха източници от военното разузнаване и министерството на отбраната, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.
Заповедта е била издадена тази нощ от премиера Хайдер ал Абади, който е и главнокомандващ на въоръжените сили. Подписаната от него директива е била видяна от Ройтерс.
Абади свика днес и извънредно заседание на иракския Съвет за сигурност във връзка с протестите, съобщи премиерската канцелария в Туитър, цитирана от ТАСС.
В съобщение след заседанието се казва, че властите «подкрепят правото на мирни демонстрации и законните искания на протестиращите», а «правителството полага всячески усилия да предоставя всички необходими услуги на гражданите».
«Силовите структури и разузнаването са идентифицирали неголеми групи подстрекатели, опитващи се да извлекат от мирните акции полза за саботаж, за повреждане на държавна и частна собственост. Силовите служби ще вземат превантивни мерки срещу заговорниците и техните покровители», се казва в документа.
Протестите в южните провинции на Ирак започнаха преди седмица и са причинени от недоволството на местните жители от спиранията на водата и тока в резултат на горещините, обхванали района.

Протестиращите настояват правителството незабавно да реши проблема с базисните услуги, а също да създаде работни места за местните жители. Демонстрациите започнаха в Басра, а към вчерашния ден обхванаха практически всички южни провинции на страната — Ди Кар, Майсан, Наджаф, Кербала, Бабил.

Недоволните иракчани блокират пътища, палят автомобилни гуми, блокират работата на стратегически обекти.

В редица случаи се стигна до сблъсъци със силите на реда. Съобщава се за десетки ранени, има и загинали, посочва ТАСС.
ДПА цитира местни медии, според които полицията е разпръснала масова демонстрация в провинция Майсан, при което един човек е бил убит, а 15 са ранени, когато полицията се опитала да попречи на протестиращите да щурмуват държавни учреждения. 25 полицаи са били ранени, опитвайки се да предотвратят щурма срещу дома на губернатора на провинция Ди Кар.
През седмицата демонстранти се опитаха да проникнат на територията на петролния комплекс «Западна Курна-2» в Басра. Вчера стотици хора нахлуха на международното летище на Наджаф, но днес се изтеглиха оттам и летището бе отворено, съобщи Ройтерс. Днес протестиращи блокираха и единствения граничен пункт с Кувейт — КПП «Сафаван».
От Кувейт бе съобщено, че кувейтските власти са изпратили допълнително 400 войници и офицери на границата заради протестите в Ирак.

Според излизащия там вестник «Ал Анба» властите в Кувейт внимателно следят развитието на ситуацията в Южен Ирак, смятайки ги за «вътрешна работа на съседната държава», като поддържат «тясна координация с Багдад».
Днес премиерът Абади е пристигнал в Басра и е провел серия от срещи с представители на силовите структури и с висши местни държавни служители, сред които с шефа на електроразпределителната компания за южните райони на Ирак, съобщи неговият офис, цитиран от ДПА.
Басра е богата на петрол провинция и с предимно шиитско население. Главният иракски шиитски духовник Али ал Систани изрази солидарност с протестиращите, като ги призова да се придържат към мирни форми на изразяване на исканията им.

Той призова централните власти и местните началници «да проучат исканията на хората и да разработят програма за спешно решаване на проблемите».

БТА

Тагове: ; ;