Паметниците на съветските войници в Полша не бива да се разрушават поне от благодарност за спасените животи, заяви в интервю за РИА Новости бившият премиер на Полша Лешек Милер.

«В официалната линия присъства тезата, че когато е завършила хитлеристката окупация, започнала съветската окупация.

Някои казват, че Втората световна война завършила за Полша едва пред 1989 година и затова те воюват срещу паметниците, срещу имената на улиците — такава тотална декомунизация, както това се нарича, че прилича на лудост», каза Милер.

«Аз, разбира се, не съм съгласен с това.

Считам, че съветските войници ни спасиха от опасността да бъдем физически унищожени, защото в концепцията на Хитлер първият народ, обречен на унищожение, е бил еврейският, но поляците са били следващите.

Следователно, дори ако е правилна тезата за това, че съветските войници не са ни донесли свободата, защото самите те не били свободни…

Е, добре. Дори да не са ни донесли свободата, но те са ни спасили живота», добави той.

«Трябва да се каже, че те са спасили живота на поляците, и ако не са били те, то ние щяхме да сме подложени на пълно унищожаване, както евреите.

Затова съветските войници трябва да се почитат и да скланяме глава пред тяхната саможертва, защото без тях ние бихме понесли огромни човешки загуби», завърши Милер.

Поправките в закона за забрана на пропагандата на комунизма или на друг тоталитарен строй влязоха в сила в Полша миналата есен..

Законът предполага, освен всичко останало, разрушаването на паметниците на СССР.

Според Института за национална памет на Полша, той се отнася за повече от 450 паметници по цялата страна, 230 от които са паметници на войници от Червената армия.

Всички попадащи под закона паметници трябва да бъда съборени от обществените места в рамките на 12 месеца.

Законът не се отнася до гробищата.

Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров по-рано заяви, че в Полша се води война с паметниците и «съзнателно, последователно, мащабно се насажда русофобия в качеството й на национална идея».
Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;