Високопоставеният дипломат от Финландия Петер Стенлунд пое поста държавен секретар към Министерството на външните работи преди четири години, пише изданието.

Тогава той премина през «кръщение с огън»»: «руските елитни войски щурмуваха Крим», прекроявайки картата на Европа за първи път от края на Втората световна война, продължава авторът.

В момента на напускането си от длъжност в интервю за  Hufvudstadsbladet Стенлунд

анализира перспективите в развитието на отношенията на Финландия с НАТО, Доналд Тръмп и Русия.

Когато на 1 март 2014 година Стенлунд зае длъжността държавен секретар, или, казано с други думи, началник на канцеларията на МВнР на Финландия, в тези драматични обстоятелства той се срещна със своя предшественик Перни Торстила.

Дипломатите се събраха, за да уточнят някои технически моменти, но заради събитията в Крим им се наложи да се заемат с по-важни дела, пише изданието.

Още на следващия ден Стенлунд взе участие в спешно свиканото кризисно заседание.

«Финландия счита положението в Украйна и особено на кримския полуостров за много напрегнато. Заплахите и употребата на насилие са неприемливи и противоречат на Устава на ООН и на международното право.

Руските военни действия нарушават териториалната цялост на Украйна и правото й на самоопределение», се казваше в официалното комюнике в резултат на срещата.

Според държавния секретар, тази среща е имала наистина историческо значение.

Финландия заела много твърда позиция, заставайки в защита на международното право и обичайния световен ред.

Преди две седмици президентът на Финландия Саули Ниинистьо изрази безпокойство по повод това, че някои големи страни действат, залагайки на силата си, което пречи на Финландия да се грижи за нейните интереси.

В това отношение Стенлунд напълно е съгласен с финландския лидер.

«Ние зависим от други страни, в настоящата ситуация ние повече откогато и да било се нуждаем от силен ЕС.

Затова трябва да предприемем всичко, което е по силите ни, за да постигнем солидарност вътре в ЕС и да подложим на критика безотговорните действия», заяви Стенлунд, специално посочвайки някои източноевропейски страни, които отказват да приемат бежанци на своя територия, с което предизвикали конфликт вътре в ЕС.

Кримската криза и войната в Украйна станаха държавни теми по време на неговата работа на длъжността държавен секретар, пише изданието.

Но постепенно в неговото полезрение започнаха да попадат и други въпроси, той започна да работи с отчети в областта на политика на сигурност.

«Стигнахме до извода, който достатъчно дълго обединяваше вътрешнополитическите групировки във Финландия.

Този компромис в голяма степен се състои в това, че ние си запазваме възможността да подадем молба за членство в НАТО, в случай, че това се предполага от ситуацията в областта на политика на сигурност.

Този вариант ще изиграе ролята на достатъчно важен сигнал в областта на политиката на сигурност както за Русия, така и за страните от НАТО.

Неговото наличие съдейства за запазването на стабилността и обезпечаването на сигурността, а също за намаляване на напрежението в Балтика», подчерта дипломатът.

News Front

Източник: https://www.hbl.fi/artikel/farligt-att-tala-med-kluven-tunga-om-ryssland-det-vacker-ingen-respekt-2/

 

Тагове: ; ; ;