Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп е против «Северен поток-2» и хвърля заплахи, руският газов концерн «Газпром» завършва приготовленията за реализацията на проекта, пише  Der Tagesspiegel.

Със страните, на чиято територия ще бъде разположен газопроводът, е съгласуван 90 % от маршрута.

Само Дания все още се противи, пише изданието.

Премиерът на Дания Льоке Расмусен иска още веднъж да обсъди този въпрос на европейско ниво.

Впрочем, финансовият директор на  Nord Stream 2 AG Пол Коркоран заяви, че от изхода на тези обсъждания нищо няма да зависи, продължава изданието.
В случай на необходимост газопроводът ще бъде изграден северно от териториалните води на Дания на неутрална територия, пише авторът.
Още през лятото ще започне разполагането на тръбите.
Според Коркоран, финансирането на проекта също е гарантирано, дори ако САЩ решат да въведат санкции по отношение въвлечените в проекта страни.
Съответните заплахи отново бяха изразени от Държавния департамент на САЩ, припомня изданието.
Немските власти дълго време не признаваха политическата част в този проект, твърдейки, че той е чисто енергиен, продължава  Der Tagesspiegel. Но Украйна, Полша и страните от Балтика не споделят тази позиция.
В същото време Тръмп продължава да засилва натиска си над ЕС.
Той привежда политически аргументи срещу изграждането на газопровода по дъното на Балтийско море, но главно е заинтересован от това да натрапи на европейския пазар американския сгъстен газ, пояснява изданието.
Впрочем, на този етап той все още е много скъп, подчертава авторът на статията.
В същото време зампредседателят на отдел в «Газпром» Александър Медведев не изключва изграждането на газопровода «Северен поток-3».
Според него, зависимостта на Европа от руския газ няма да намалява, а само ще се увеличава.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/streit-um-nord-stream-pipeline-trumps-drohungen-lassen-russland-kalt/22795528.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;