Руската ракета «Кинжал» ще постъпи на въоръжение през 2020 година, тя успешно преминава през изпитанията, предаде CNBC,

позовавайки се на източници, запознати с докладите на американското разузнаване.

По данни на телевизионния канал, най-новите ракети вече са преминали през 12 изпитания на изтребителите МиГ-31, сега се работи по адаптацията на ракетите към бомбардировачи.

По-рано източник от отбранително-промишления комплекс сподели, че хиперзвуковите ракети «Кинжал» ще въоръжат далечния бомбардировач  Ту-22М3.

CNBC съобщава за три успешни изпитания на «Кинжал», последните от които са били проведени през юли, когато ракетата е поразила цел на разстояние повече от 800 километра.

По-рано телевизионният канал публикува материал, в който се твърди, че хиперзвуковото оръжие «Авангард» също ще достигне до бойна готовност към 2020 година.

На първи март Владимир Путин в посланието си до Федералното събрание представи най-новите видове руско въоръжение, които нямат аналози в света.

Сред тях са авиационният комплекс «Кинжал», ракетният комплекс «Сармат», крилата ракета с ядрена енергоустановка «Буревестник» и лазерно оръжие.

Президентът на Русия съобщи също за разработката на хиперзвуково оръжие — системите «Авангард», които могат да летят в плътните слоеве на атмосферата на междуконтинентална далечина със скорост, превишаваща Маха повече от 20 пъти.

От Пентагона нееднократно изказват опасения, че Вашингтон на този етап няма възможност да прихваща хиперзвуковите ракети.

В частност, за това по време на слушанията в сенатския комитет по въоръжените сили говори главата на Стратегическото командване към Министерството на отбраната на САЩ генерал Джон Хейтън.

Освен това, в СМИ се появи информация за проблеми при американските системи за ПРО: според информация на The New York Times, през 2017 годи на в Саудитска Арабия ЗРК «Пейтриът» не е успял да прихване дори тактическа балистична ракета Р-11 (Scud), разработена още в средата на XX век.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;