Виктория Нюланд е много разтревожена от хаоса по време на срещата на НАТО на закуската, когато са се «разменили любезности» между всички вас, тя предполага, че тази разногласия са музика за ушите на Путин.

Тръмп руши НАТО, а онези се радват, ми каза тя.

Вас тревожи ли ви с какво настроение ще се срещне Тръмп с Путин?

ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ, генерален секретар на НАТО:  Президентът Тръмп има особен стил.

Той е много праволинеен, но, както ми се струва, благодарение на това съюзниците наистина чуха това, което той искаш да каже — особено по повод това как трябва да се разпределя бремето на отбраната.

Аз се отнасям положително към това, че той ще се срещне с президента Путин, защото отдавна и активно съм за диалог вътре в НАТО и за диалог с Русия.

Считаме, че диалогът не е признак на слабост, а на сила, затова докато сме единни и докато сме твърди в отношенията с Русия, ние трябва да седнем на масата на преговорите с Москво.

Отчасти това е, за да подобрят отношенията с Русия, но дори ако не успеем да ги подобрим, ние трябва да държим трудните отношения с Русия под контрол.

Когато напрежението е толкова голямо, както сега, преговорите са още по-важни — ние увеличихме военното си присъствие около нашите граници, трябва да избегнем инцидентите, нещастните случаи  и грешките.

А следователно, ние трябва да поддържаме с Русия контакти на военно ниво и диалог, макар и само, за да не допуснем ръст на напрежението и да избегнем инциденти и нещастни случаи.

Всички съюзници отново и отново заявиха, че НЕ признават и никога няма да признаят незаконното присъединяване на Крим към Русия.

Петя Паликрушева

Източник: CNN

 

 

Тагове: ; ; ;