13 юли 2018-Нюз Фронт.

Русия има намерение да изиска разкриване на програмата по синтез на бойни отравящи вещества, заяви прес-секретарят на посолството в Лондон.
Той отбеляза, че бързината, с която експертите на военната лаборатория в Портън Даун опредялт типа използвани вещества в Солсбъри и Еймсбъри, говори за това, че в страната се провеждат разработки на отравящи бойни вещества, и тези вещества не са добре пазени, щом има толкова случаи на отравяния.
От Посолството на Русия заявиха, че обнародването на такава информация ще бъде в интересите на всички, които искат да бъде установена истината по разследването на инцидента в Солсбъри.

По-рано от ведомството е изпратено искане към британската страна за съдействие в организирането на среща с директорът на химическата лаборатория в Портън Даун Гари Ейткенхедъм и колегите му.

Дипломатите са искали да изяснят, произвеждала ли е лабораторията отравящи вещества от типа
А234, с които уж са били отровени в началото на март в Солбъри бившия сътрудник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, както заяви тогава Тереза Мей.
От посолството отбелязват, че искането е било игнорирано и британските власти отказват да общуват с руските експерти по темата от страх да не им се зададат неудобни въпроси.
Освен това, прес-секретарят на Посолството на Русия заяви, че бившият вече министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън е признал фактът, че Британия разполага с образци на веществото от тип
А234.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;