Арменският премиер заяви, че ЕС се засилва в резултат на сътрудничеството с Ераван.

Според него, за няколко месеца нищо не се е променило

Визитата на премиера на Армения на срещата на НАТО бе представена в републиката като победа няколко седмици преди самото посещение.

А макар резултатността от визитата на Пашинян да бе поставена под съмнение, той все пак замина за срещата, използвайки тази възможност като пиар ход в своята политическа игра.

Но, както се оказа, на срещата на никой не му беше до Армения и до нейния революционен премиер.

Лидерите на страните не искаха и да мислят за Ереван, отчитайки колко бурна се оказа срещата на НАТО. Малко от лидерите си заминаха доволни след обвиненията и исканията на президента на САЩ Тръмп да се повишат вноските за отбрана за алианса.

Както по-късно призна самият Пашинян, за времето на пътуването той така и не е могъл да разбере позицията на ЕС спрямо Армения.

Колкото и гръмко да се изказваха европейските лидери за «нежната революция», те така и не скрепиха изявленията си с действия.

«По-рано имаше изявление, че ЕС се готви да окаже помощ на Армения в размер на 160 млн евро. Но това е този обем на съдействие, който така или иначе се предполагаше за Армения от страната на ЕС», сподели Пашинян на брифинг пред арменската преса в Брюксел след срещата.

«Казах на нашите партньори, че, независимо от това, че по-рано тези цифра не беше обнародвана, аз знам, че преди няколко месеца тя вече е била налице, т.е. нищо не се е променило», добави главата на правителството, признавайки, че колкото и дружелюбно да се изказва Европа за Армения, позицията на Брюксел така и не се е променила.

Според него, той е очаквал от срещата значително повече и значително по-конкретни неща, но лидерите на страните, разтревожени от своите реални проблеми, така и не са можели или не са поискали да направят.

«Откровено казано, дадох да се разбере на нашите партньори, че това не е много разбираемо и не е съвсем приемливо.

Но от друга страна, ние не сме просяци, това е техен избор, тяхно решение е да решат каква политика да провеждат.

Когато им стане ясно това, ние ще оформим нашето отношение към тяхната политика», заяви Пашинян.

News Front

Тагове: ; ; ;