Тръмп е единственият, който ще защитава Русия на срещата на НАТО, а съюзниците ще имат малко време за проруските разсъждения на американския президент, заяви премиерът на Канада Джъстин Трюдо.
Както отбелязва La Presse canadienne, канадският политик е направил това изявление по време на визитата си в Латвия преди срещата на Северноатлантическия алианс, който започва в Брюксел.
Малко преди срещата президентът на САЩ Доналд Тръмп се изказа за Русия позитивно, използвайки тази тактика, която и преди срещата на «Голямата седморка», когато той призова Русия да се върне в групата.
Този път Тръмп заяви, че сред всички проблеми, с които му се налага да се сблъсква в най-близко време, Русия не е толкова сериозен проблем в сравнение със съюзниците от НАТО, които не искат да правят дължимите вноски.
«И така, аз имам НАТО, т.е. Великобритания, която в известна степен преживява бурята на брекзита, имам и Путин.
Честно да ви кажа, с Путин нещата са най-лесни от всички останали.
Кой може да повярва?
Кой би могъл да повярва?», заяви главата на Белия дом преди отпътуването си.
Трюдо през последния месец нееднократно беше извън себе си заради поведението на Тръмп, който го разкритикува в Туитър няколко часа след достатъчно топлия завършек на срещата на «Голямата седморка».
Този път канадския лидер ясно даде да се разбере, че заедно с другите съюзници от НАТО ще защитава алианса, който първоначално бе създаден за противодействие на Съветския съюз.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.lapresse.ca/actualites/politique/politique-canadienne/201807/10/01-5189038-trump-sera-seul-a-defendre-la-russie-a-bruxelles-assure-trudeau.php

Тагове: ; ; ; ; ; ;