Председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер счита, че извеждането на американските войски от Германия няма да разбие отбранителната способност на страната.

Според него, 30 хилядите, останали в Германия войници на САЩ, всъщност не защитават федералната република, а обезпечават изпълнението на американските мисии в Африка и в Близкия Изток.

Ако в Белия дом са решили да ги прехвърлят на друго място, то Ишингер би казал:
«Ок, моля! Намерете на своите войници по-комфортно, по-приятно и по-безопасно място, отколкото при нас».

Политикът е убеден, че такова решение ще донесе повече неудобства на самите САЩ, а не на Германия.

Председателят на Мюнхенската конференция счита, че Германия трябва сама да се грижи за своята отбрана, без да се вслушва в американците.

В този контекст главният проблем, според него, е в недофинансирането на армията.

Той счита, че планираното увеличаване на отбранителния бюджет не е достатъчно, предлага да се повишат разходите не с 5, а с €15 млрд.

Това е необходимо, за да се засили Европа, тя да се вдигне на крака, да се завоюва доверието на съюзниците и да се лансират интересите на външнополитическата арена, пояснява политикът.

 Ишингер призовава политиката да се ориентира не върху исканията на американския президент Доналд Тъмп, който иска 2 % от БВП, а върху собствените интереси:
«Трябва да си зададем въпроса, какво ни е нужно, за да защитим своята страна».
Той е убеден, че немците ще подкрепят инициативата за увеличаване на отбранителния бюджет.
Според него, в последните години европейците са осъзнали, че трябва сами да защитават себе си и да се избавят от американската зависимост.
«Трябва да пораснем и да започнем сами да носим отговорността за себе си», заяви Ишингер.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.deutschlandfunk.de/ischinger-zum-verteidigungshaushalt-man-kann-europa-nicht.694.de.html?dram:article_id=422604

 

Тагове: ; ; ; ; ;