«Не, НАТО не е мъртво. И Доналд Тръмп няма да успее да го погребе. Това няма да го допуснат истинските съюзници на европейците във Вашингтон: членовете на американския сенат», пише  Der Spiegel.

В навечерието на визитата на главата на Белия дом в Европа те приеха резолюция, в която ясно се казва: «Долу ръцете от НАТО!»

И понеже американският президент не е всемогъщ, ще му се наложи да се подчини, отбелязва авторът на статията.

А неговото «просташко поведение» в Брюксел, нападките над Германия заради газовите сделки с Русия — това е само «шоу за вечерните новинарски издания», счита немският журналист.

«Той иска за пореден път да покаже на тези, които го поддържат, че той е силният мъж, който диктува на другите и винаги се намира в центъра на вниманието», пише авторът.

Но това е просто «дърдорене на комик», твърди авторът.

«Тръмп не се занимава с външна политика, той не е професионален дипломат, а популист, печеливш бизнесмен при това», продължава авторът.

За всички проблеми в Америка са му виновни «изкупителните жертви».

При това той иска да продава на немците и европейците американско оръжие.

А срещу немско-руския газов проект «Северен поток-2» изригва, защото на първо място иска да лансира на европейския пазар американския сгъстен газ.

Но Тръмп е на повод от сената, продължава изданието.

«Иран, Близкият Изток, антируските санкции, Северна Корея — практически във всички въпроси от външната политика сенаторите притежават решаващия глас.

Сенаторите от републиканската и демократическата партия са истинските гиганти на трансатлантическия алианс.

Те не стоят зад масата на преговорите в Брюксел, но ръководят процеса», пояснява авторът.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.spiegel.de/politik/ausland/nato-donald-trump-richtet-beim-gipfel-in-bruessel-erheblichen-schaden-an-a-1217944.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;