Струва си за момент да се откъснем от «обичайната трансатлантическа пропаганда» и да стане ясно, че европейците не се страхуват от путинска Русия: те по-скоро се опасяват от масовата миграция от Африка и от Близкия Изток, пише Contra Magazin.

След разпада на Съветския съюз «унижената» Русия винаги само тихо реагираше на заплахите и не проявяваше никакви враждебност по отношение на Запада, продължава авторът на статията Марко Майер.

Нещо повече, Москва постоянно се опитваше да подобри взаимоотношенията със западните страни, добавя журналистът.

Според него, европейците значително повече се разтревожени от неспиращия наплив на мигранти от Африка и от Близкия Изток, които подлагат на опасност формиралия се в продължение на столетия обществен ред в Европа.

«За разлика от класическите страни имигрантите в болшинството европейски общества не развиха подобна имиграционна култура и затова са изплашени от всички случващи се промени», пояснява Марко Майер.

Успехите на партиите на изборите, които са за ожесточаване на законите за миграцията и граничния контрол, не се случайни, отбелязва авторът на статията.

«Защото кадрите със ситуацията в Африка и на Близкия Изток проблясват на телевизионните канали фактически всеки ден, едва ли някой иска това да се случи и в Европа.

Ако и в бъдеще границите бъдат отворени, ще се случи точно същото», убеден е журналистът от Contra Magazin.
Петя Паликрушева

Източник:

Тагове: ; ; ;