За връщането не Крим към Украйна трябва да се укрепи армията, а също да се проведат преговори в Будапещенски формат, заяви депутатът от радата, главата на партията «Батковщина»  Юлия Тимошенко.

Думите на политика предава песслужбата на  «Батковщина«.

Тимошенко счита, че Крим и Донбас «трябва да бъдат върнати на Украйна».

Тя също призова да не се допуска «сенчеста легализация» на присъединяването на полуострова към Русия.

«Това е наша територия, никой не може да води разговор с нас, за да вземе част от нас. Ние няма да позволим това се направи», каза депутатът.

Според Тимошенко, за връщането на Крим в състава на Украйна Киев трябва да създаде мощна армия.

Политикът също посъветва страната да не влиза в НАТО след подписването на Будапещенския меморандум.

«На нас ни трябва мир, за целта ние трябва да постигнем това по дипломатически път на базата на Будапещенския меморандум и да създадем в Украйна мощна, въоръжена армия, способна да защити границите и да прекрати войната.

Ние не трябва да позволим светът да разделя въпроса за Крим и Донбас.

Ние не трябва да разделяме тези въпроси, а да ги поставим много ясно пред страните-гаранти, които някога, когато лишиха страната ни от ядрено оръжие, ни даваха писмени гаранции, че ще защитават Украйна», завърши Тимошенко.

Будапещенският меморандум, подписан на 5 декември 1994 година от лидерите на Украйна, Русия, САЩ и Великобритания, фактически стана документ, който лиши Киев от ядрено оръжие и положи началото на неговото присъединяване към Договора за неразпространение.

Крим се върна в Русия през март 2014 година след референдум, на който 96,77

процента от избирателите в републиката и 95,6 процента от жителите на Севастопол гласуваха за присъединяването.

Москва нееднократно заявява, че жителите на полуострова по демократичен път, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН са направили избор в полза на Русия.

Според Путин, въпросът с Крим «е закрит окончателно».

Властите в Украйна през април 2014 година започнаха военна операция срещу ЛНР и ДНР, които заявиха за своята независимост след държавния преврат в Киев.

По последни данни на ООН, жертви на конфликта са над 10 хиляди човека.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;