Защитникът на хърватския национален отбор  Домагой Вида на руски се извини за скандалните лозунги на украинските нацисти след победата над руския национален отбор на четвъртфинала от Световния шампионат.

«Знам, че направих грешка. Искам още веднъж да се извиня пред руснаците.

Не мислех за това и извинете, такъв е животът. Трябва да се учим от грешките си», каза спортистът в ефира на канал  «Россия 24» на въпроса са освиркването от трибуните.

В сряда по време на мача Хърватия — Англия запалянковците освиркаха футболиста.

Зрителите изразяваха неодобрението си всеки път, когато топката попадаше във Вида.

Мачът завърши с победа на хърватския отбор с резултат 2:1.

Така Хърватия за първи път в историята отива на финал на шампионата.

Казусът с Украйна

След победата на хърватите над руския национален отбор в Мрежата се появиха кадри, в които Домагой Вида крещеше «Слава на Украйна», а членът на делегацията на хърватския отбор Огнен Вукоевич добави, че това е било победа за «Динамо» и «Украйна».

Двамата участници във видеото по-рано са играли за киевското «Динамо».

ФИФА предупреди защитника на националния отбор на Хърватия, но не го дисквалифицира.

По отношение на Вукоевич федерацията употреби дисциплинарно наказание в размер на 15 хиляди швейцарски франка, които украинската страна предложи да изплати, но той отказа помощта на Киев, подчертавайки, че няма никакви претенции към ФИФА.

Но в понеделник в интернет се появи второ видео с участието на Вида, където той също скандира лозунги на украинските нацисти.

На този етап не е ясно кога е било заснето второто видео.

Скандалното видео бе оценено високо от редица украински политици, включително от президента Петро Порошенко. Лидерът на страната изрази благодарността си към хърватските футболисти.

«Хърватите както никой друг знаят каква е цената на подкрепата по време на трудности, затова са още по-ценни думите на Вида и Вукоевич. Украйна цени тази подкрепа и също е готова да подкрепи истинските приятели», написа Порошенко в социалните мрежи.

«Слава Украине! Героям слава!» е лозунг на украинската въстаническа армия.

По време на Втората световна война тя воюва  срещу войските на СССР на страната на хитлеристите.

В последните години поздравът на съучастниците на нацистите придоби голяма популярност в Украйна и към него постоянно прибягват в съвременната политика.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;