Развитието на Крим — това е проект на престиж за руското правителство, пише кореспондентът на Deutschlandfunk Томас Франке.

Хората там трябва да живеят по-добре, отколкото в Украйна.

Но на първо място става дума за заздравяване на връзките с Русия — само мостът с дължина 19 км, свързващ полуострова с континентална Русия, коства почти  €3 млрд, подчертава авторът на статията.

Авторът споделя как за последните години се е променила ситуацията в Крим, давайки за пример история на жители на полуострова.

Например, семейната двойка Жана и Дмитрий от Ялта през 2013 година търгувала с кухни немско производство.

Когато започнали своя бизнес, Крим все още бил част от Украйна.

По онова време всички договори се сключвали през офиса за продажби в Москва.

Според думите на бизнесмените, по отношение на паричните разходи и похарченото време това било практически едно и също като преминаването на документите през Киев.

От логистична гледна точка нещата били по-добри, защото немската фирма била по-широко представена на руския пазар, а стоките там постъпвали по-често, отколкото в Украйна.

Както отбелязва немският журналист, търговията с кухни не попада под санкциите на Европейския съюз.

Изграждането на новия мост от Русия в Крим за пореден път помогна за развитието на бизнеса, цитира немският журналист думите на Жана и Дмитрий.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.deutschlandfunk.de/krim-russlands-gigantisches-anschluss-projekt.766.de.html?dram:article_id=422428

 

 

Тагове: ; ; ; ;