БСП и ГЕРБ се ангажираха с решаването на проблема с пенсионирането на съкратените миньори от мина «Бобов дол» до края на юли, съобщи БТА.

Днес миньорите имаха срещи в Народното събрание с представители на двете парламентарни групи — първо с БСП, а след това и с ГЕРБ, и поискаха да им се позволи да се пенсионират по старите правила.
Има внесено предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ от колеги от ГЕРБ, но няма никакво движение по този закон, подозираме умишлено, коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Не се вкарва в комисии, оттам в зала, идва ваканция през август, т.е. това остава за септември и октомври, а те няма как да отговорят на условията за пенсиониране, съкратени са, посочи тя. Нинова отбеляза, че трябва да се приеме само един текст в кодекса, с който трябва да се позволи при съкращаване преди навършване на възрастта  миньорите да могат да се пенсионират по старите правила.
Затова от БСП обявиха, че ще съберат подписи и по правилника на НС ще поискат включването задължително на този законопроект първо в парламентарната комисия по труда и социалната политика, а след това и в пленарна зала, като законопроектът да се гледа на първо и второ четене в един и същи ден, за да може до края на юли проблемът на съкратените миньори да бъде решен.

Нинова предположи, че «се тупа топката» по законопроекта, защото няма пари за пенсиите на тези работници.

Тагове: ; ; ;