Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов взе участие в 9-ата Среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група, която се проведе във Вашингтон, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
В рамките на форума парламентаристи от САЩ и Европа обсъждаха различни аспекти на двустранните политически отношения като политиката на администрацията на Доналд Тръмп и влиянието върху отношенията САЩ — ЕС, бъдещето на евро-атлантическите двустранни връзки и отношението към Русия, икономическите и демографските аспекти на отношенията САЩ — ЕС, търговските предизвикателства, дисбалансите и бъдещите възможности.

На конференцията бяха дискутирани още имигрантската криза в Европа и взаимосвързаността й с кризите в Сирия, Ирак, Либия и Йемен, както и стратегии за противодействие на радикализацията.
Трансатлантическата парламентарна група е създадена през 2008 г. като инструмент за създаване на близки работни отношения между законодатели от Европа и Америка по противодействие на терористични и други заплахи за демократичните общества. Тези срещи са важна крачка в изграждането на здраво и работещо трансатлантическо сътрудничество.

В тазгодишната среща участие взеха членове на Европейския парламент и националните парламенти на България, Германия, Естония, Испания, Италия, Литва, Полша и Словакия.
В рамките на конференцията Цветан Цветанов проведе работна среща с конгресмена от Републиканската партия Ричард Хъдсън, който е член на Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите.

С него Цветанов обсъди аспектите на парламентарните процедури и правила за контрол над правоохранителните и специалните служби.

Цветан Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, обърна специално внимание на безспорния успех на парламентарното измерение на българското председателство, а именно приемането в София на правнонормативната рамка за парламентарен контрол върху дейността на Европол от страна на ЕП и националните парламенти.

Конгресмен Хъдсън прояви интерес към тази практика и я определи като важен елемент за контрол от страна на гражданското общество върху специализираните органи в правоохранителната рамка.
По-късно Цветан Цветанов разговаря и с конгресмена Джон Ръдърфорд от щата Флорида, който също е член на Комисията по вътрешна сигурност в Камарата на представителите.

Преди избирането му за конгресмен Ръдърфорд е бил в правоохранителните органи на САЩ в продължение на 41 години, 12 от които като шериф на окръг Дювал във Флорида.

По време на срещата стана ясно, че в своята законодателна дейност Джон Ръдърфорд има афинитет към контрола върху оръжията и обмена на оперативно-разузнавателна информация между отделните служби и звена на правоохраната. В тази връзка конгресменът прояви интерес какви са законодателните практики в тези сфери, както и по какъв начин се осъществява този вид дейност в България.

Цветан Цветанов го информира за действащата в България правнонормативна база, позовавайки се на опита си като председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и министър на вътрешните работи.

Той подчерта, че бързият, точен и прецизен откъм фактология обмен на оперативна информация между отделните звена вътре в националната правоохранителна система, както и на международно равнище със съюзническите служби, е от решаващо значение.

Като конкретен пример беше посочено разследването на терористичния акт в Бургас през 2012 г., когато с помощта на Европол, американските, израелските, канадските и австралийските служби бяха разкрити преките извършители на атентата и тяхната организационна съпричастност към военното крило на Хизбула.

БТА

Тагове: ; ; ;