«Великобритания и съюзниците от НАТО имат намерение да приключат с бюрокрацията, която пречи на европейските страни бързо да се противопоставят на руската агресия», пише The Times.

Според изданието, този план ще позволи на военното командване в рамките на пет, а не на 40 дена да получат от гражданските власти разрешение за прехвърлянето през страните от алианса на танкове, войници и боеприпаси.

Властите считат, че тази стъпка ще позволи да се приключи с «абсурдната система» заради която военните трябва да чакат в бараките, докато не им разрешат преминаването през КПП.

Очаква се, че инициативата ще получи одобрение на предстоящата среща на НАТО.

Изданието отбелязва, че срещата на 27-те членове на алианса в Брюксел ще се състои на  фона на сериозни вътрешни противоречия.
Европейските съюзници и Канада «са готови към всякакво развитие на събитията».
Президентът на САЩ все повече е обезпокоен от това, че неговата страна харчи прекалено много за сигурността на Европа.
Освен това, съществуват разногласия между Тръмп и другите членове на НАТО относно търговията, промяната на климата и иранската сделка.
Вътрешните разногласия са съпроводени и с международно напрежение. По-рано Лондон обвини Москва, че тя е виновна за смъртта на 44-годишната Дон Стърджес, която уж е била отровена с нервно-паралитично вещество, пише  The Times.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/nervy-nato-plans-borderless-eu-for-tanks-and-troops-jb33bfzvk

Тагове: ; ; ; ; ; ;