Хибридната война на Запада срещу Крим се провали, заяви в интервю за италианското издание Il Giornale министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

«Обвиненията срещу Русия започнаха да се появяват в американските и британските СМИ след неуспешните опити за повторение на схемата за хибридна война в Крим.

Ние просто не позволихме на задокеанските ни колеги да реализират на практика тези мерки в Крим, където се проведе референдум, по време на който жителите свободно и в присъствието на стотици представители на същите тези американски СМИ взеха решение за излизане от Украйна и за присъединяването към Русия», сподели главата на Министерството на отбраната.

Шойгу изброи признаците на водената от Вашингтон хибридна война на територията на полуострова през 2014 година.

«Пасивно участие в тези хибридни действия вземаха и европейските страни», добави той.

В интервюто руският министър също посочи и непоследователността на САЩ при признаването на независимостта на държави, давайки за пример Косово.

След разделянето на Югославия вследствие намесата на НАТО в Косово не се проведе нито един референдум, а територията получи незабавно признание от страна на Вашингтон и Европа след обикновено гласуване в парламента, припомни Шойгу.

«Абсолютно не бе отчетено мнението на живеещите в Косово сърби и югославската конституция», подчерта министърът.

Крим стана руски регион през 2014 година в резултат на референдума, за който дадоха мнението си  96,77 процента от избирателите в републиката.

Според Путин, въпросът с Крим «е закрит окончателно».

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;