От пресслужбата на Съвета за национална сигурност на САЩ заявиха, че не планират да променят своята стратегия в Афганистан, приета през 2017 година.
Това съобщи представител на СН сигурност.
«Ние постоянно провеждаме проучване на нашата стратегия от гледна точка на нейната ефективност…
Не планираме пълно преразглеждане на нашата основна стратегия, както това стана през лятото на миналата година», каза той.
Отбелязва се още, че САЩ се надяват на това, че съюзниците ще увеличат своя дял в рамките на дейността в Афганистан.
«За последната година страните от НАТО и партньорите значително увеличиха своите вноски, два нови партньора по операциите се присъединиха към мисиите на НАТО.
 
Независимо от това, ние очакваме, че съюзниците и партньорите ще носят своя справедлив дял от бремето в Афганистан, продължавайки да увеличават контингентите и финансовия си принос», добави той.
По-рано главата на Пентагона Джеймс Матис приветства увеличаването на броя на немските войски в Афганистан.

По-рано съобщихме, че САЩ и другите страни от НАТО планират да отделят в близките четири години за издържане на армията и полицията на Афганистан 15 млрд долара. Това съобщи в събота на сайта си вестник Washington Post, уточнявайки, че решението по този въпрос ще се вземе на срещата на Алианса през юли във Варшава.

«САЩ и техните съюзници ще се опитат да съберат за финансиране на афганистанските сили на сигурност до края на 2020 година 15 млрд долара», — споделиха пред изданието американски официални лица.

Според тях, «около 10.5 млрд долара от общата сума ще отделят САЩ».

Тази седмица министрите на отбраната на страните от НАТО по време на срещата си в Брюксел се договориха да продължават да оказват помощ на въоръжените сили на Афганистан до края на настоящото десетилетие.

Страните от алианса «потвърдиха, че както и преди ще продължават да внасят вноската си за финансирането на афганистанските сили на сигурност до 2020 година», съобщи след съвещанието ръководителят на Пентагона Аштън Картър, но не уточни за каква сума става дума.

В бг медиите до момента няма информация от родните управляващи каква сума изплаща по повода България.

А би трябвало обществото да бъде информирано.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;