«Европа преживява една от най-сериозните кризи на идентичността за своята кратка история.
Излизането на Великобритания от Европейския съюз ни заставя да се замислим над това, какво може да възобнови динамиката на европейското строителство — единственият проект на бъдещето в условията на ускорената глобализация», пише Бернар Боно за Ouest-France.
На фона на Доналд Тръмп и неговия лозунг «Америка над всичко», Владимир Путин завръща величието на Русия, същото се случва и с Китай, който «незабелязано завзема» световната икономика, в същото време Европа «изглежда както никога разделена».
Днес жителите на Европа поставят под въпрос този проект на бъдещето под предлог, че той разбива националния им суверенитет.
Отговорността за изоставането на Европа лежи върху лидерите на европейските държави и държавните глави, които вземат важните решения в Европейския съвет.
До изборите за Европарламент остава по-малко от година.
Сега, както отбелязва френският аналитик, е дошло времето да се поставят въпросите, които трябва да бъдат в центъра на предстоящите дебати:
«Каква е идентичността на Европа?
Какви са границите на Европа?».
Според Боно, Европа има общи ценности, «които са в корените на историята и точно те определят европейската идея».
В голямата си част идентичността на Европа се корени в гръко-римското наследство, което предаде на Европа основите на мисленето, политическото устройство и правата.
Европа наследи от християнството тези ценности, като уважение към достойнството на личността и правата на човека.
Тази идентичност не подменя сама по себе си националната самобитност, точно обратното — тя я допълва и обогатява.
«Единство в многообразието» — това е нещото, което отличава европейския модел, твърди Бернар Боно.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.ouest-france.fr/reflexion/point-de-vue/point-de-vue-l-europe-quelle-identite-quelles-frontieres-5872718

Тагове: ;