Президентът на Русия Владимир Путин е един от първите, които поздравиха Реджеп Ердоган с неотдавнашното му преизбиране, той подчерта важността на крупните енергийни проекти между Русия и Турция.
Към 2023 година Русия ще завърши изграждането на първата атомна електростанция «Акуо» в Турция, пише изданието Boulevard Voltaire.
В същото време Русия  под носа на САЩ разполага в Турция зенитна ракетна система С-400, несъвместима с военното оборудване на НАТО, продължава изданието.
Русия продължава започнатото през юни миналата година изграждане на газопровода «Турски поток», който ще обхване страните от южната и югоизточната част на Европа, пише авторът.
Брюксел и Вашингон бяха «извън себе си от ярост», когато разбраха, че проектът за изграждането на газопровода «Набуко», който трябваше да съедини Иран с Централна Европа, преминавайки през Сирия и Турция, е бил спрян заради войната в Сирия.
Ако американците в качеството си на ответни меки се откажат да доставят вече поръчаните от турците изтребители F-35, Ердоган може да им припомни, че той има други доставчици, които са заинтересовани да заменят американските военни машини.
Както отбелязва френското издание, маршрутът на газо- и нефтопроводите — това е важен геополитчески фактор и още една скрита причина за войната в Сирия.
Владимир Путин, плюс всичко останало, бидейки опитен стратег и тактик, «успя да направи султана от Анкара свой длъжник».
«Печелейки в Турция и в югоизточната част на Европа, Путин изглежда победи и в битката за изграждането на газопровода «Северен поток-2″, който трябва да съедини пряко през Балтийско море Русия и Европа», пише изданието.
Този проект, който трябва да бъде завършен в следващата година, ще позволи да се увеличи доставката на руски газ на 50 млрд кубометра.
За да се успокои Украйна, Русия може да доставя от 20 до 30 млрд кубометра газ през украинските тръбопроводи, но само в случай, че «това бъде икономически обосновано», уточни Путин.
Реалността е такава — независимо от усилията на САЩ — потреблението на руски газ в Европа не престава да расте: неговият дял на европейския пазар през 2017 година е 35 %, а на немския пазар — 60 %, отбелязва Boulevard Voltaire.
Петя Паликрушева
Източник: http://www.bvoltaire.fr/double-victoire-energetique-de-poutine-en-europe-et-en-turquie/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;