Европейският съюз се опитва да постигне «стратегическа автономия» от САЩ по въпросите на отбраната, но среща по пътя си огромни препятствия: политически разногласия, военна слабост и нежелание да предостави на Великобритания роля в структурите на ЕС след Брекзита, съобщава  The Times.
Още преди референдума за брекзита и избирането на Доналд Тръмп европейските страни се договориха и в бъдеще да развиват способността си да обезпечат защитата на интересите на регионалната си сигурност независимо от НАТО и САЩ.
Както отбелязва изданието, с наличието на президента Тръмп, който поставя под съмнение привързаността на САЩ към НАТО, този въпрос се превърна в централен.
Всички са съгласни с това, че европейските страни трябва по-активно да развиват своя военен потенциал наред с НАТО и да демонстрират политическа воля, но на дело «няма никакви признаци на прогрес».
Сред главните политически разногласия в страните от ЕС — това са твърде различните възгледи върху геополитическите заплахи, а също историческото недоверие на някои европейски правителства към Русия, пише изданието.
Полша, рязко контрастирайки с много страни от ЕС, които се стремят към създаването на отбранителни структури, независими от САЩ, «се движи в противоположно направление», което може да попречи на мерките за реагиране на Европа.
Основната стратегия на отбраната на Полша се основава на защита на нейната териториална цялост от Русия.
Полша планира да плати на САЩ около 2 млрд долара за разполагането на американска бронетанкова дивизия на своя територия.
В същото време такива проекти, като «Северен поток-2», подкрепяни от Германия, засилват съпротивата на много страни в ЕС по отношение санкциите срещу Русия.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/europes-fight-to-overcome-its-reliance-on-us-for-defence-pgc90wlzb

 

Тагове: ; ; ; ; ;