Руски товарен космически кораб, който потегли рано тази сутрин от космодрума Байконур, Казахстан, се скачи с Международната космическа станция (МКС), предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, като се позоваха на руския Център за управление на полетите.

Ракетата носител «Союз-2.1а» бе изстреляна по план в 0.51 ч. българско време. Корабът «Прогрес МС-09», след като се отдели от третата степен на ракетата, продължи самостоятелно своя полет към МКС, с която се скачи в 4.31 ч — с 8 минути по-рано от планираното.
За първи път полетът на руски космически кораб към МКС премина по свръхкъса траектория, посочва ТАСС. «Прогрес» се скачи със станцията само 3 часа и 40 минути след като потегли от Земята.
Досега руските космически кораби достигаха до МКС за шест часа или за две денонощия, отбелязва АП.

След още едно изпробване на по-бързия подход с товарен кораб «Прогрес», той може да бъде използван и при пилотиран космически кораб «Союз МС», съобщи високопоставен представител на предприятието производител, РКК «Енергия», цитиран от ТАСС, предаде БТА.

Новият метод е станал възможен благодарение на разработването на нова версия на ракетата носител «Союз». Тя извежда кораба на орбита с по-висока прецизност, обясни Роскосмос.

Руската космическа агенция се е опитала да изпробва новата маневра още миналата година, но се е отказала поради технически причини.
Корабът достави днес на борда на МКС около 2,5 тона полезен товар — гориво, научно оборудване, храни, медикаменти и други.
Екипажът на станцията в момента се състои от трима американски астронавти, техен германски колега и двама руски космонавти, посочва АП.

Тагове: ; ; ;