Учените от Института по астрономия към РАН предлагат в следващите десетилетия да бъде създадена в Русия космическа астрофизическа обсерватория «Астрон-2»,

една от целите е откриването на планети около други звезди, споделиха от Института.

Най-известният телескоп с космическо базиране, предназначен за откриването на екзопланети, е в обсерваторията на NASA «Кеплер».

Той е пуснат в употреба през март 2009 година.

През 2013 година телескопът временно спря работа заради фал в системата за ориентация, но по-късно учените успяха да поддържат работата му с други средства, но вече за други задачи, а не за откриването на екзопланети.

Неотдавна  NASA съобщи, че телескопът вече няма гориво.

Към декември 2017 година «Кеплер» откри 5 хиляди кандидати за екзопланети.

«Телескопите от обсерваторията  «Астрон-2» са в състояние да установят характеристиките на звездите, притежаващи планетни системи с по-рано недостъпна точност.

Например, масата на звездата ще бъде определена с висока точност, възрастта на звездата също. Изследването на белите джуджета и субджуджетата от спектралните класове О и В позволява да се подобрят сведенията за техните пулсации, чието наблюдаване с наземни телескопи практически е невъзможно.

Важно направление в изследването е откриването на нови планети около споменатите субджуджета, това ще позволи да се съберат важни сведения за свойствата на системите «звезда-планета» в по-късни стадии от еволюцията на звездите», споделиха от Института.

Орбиталната обсерватория ще бъде снабдена с един от най-големите телескопи и още шест неголеми, което ще позволи не само да се изучат конкретните обекти, но и да се направи обзор на цялата видима Вселена в различни спектри.

«Сроковете за създаване на обсерватория  «Астрон-2» е 2025-2035 години, стартът е след завършване на работата на обсерваторията  «Спектър-УФ», —споделиха от Института.

Реализацията на проекта, както казват учените, ще изисква значително по-малко разходи, отколкото са похарчени за проектите на  NASA и на Европейската космическа агенция в областта на астрофизиката.

«Проектът ще е абсолютно иновативен в областта на астрофизиката и ще позволи на Русия да се превърне в абсолютен «научен монопол» в областта на ултравиолетовите изследвания», отбелязаха от Института.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;