10 юли 2018-Нюз Фронт.

Хърватския футболист Домагай Вида, който успя да затъмни победата на отбора си с нацистки скандирания, реши да повтори провокацията, за която уж се извини, записвайки второ видео, което се появи из мрежата вчера вечерта, 9 юли.

Към националистическото «Слава Украине», Вида решава да добави и Сърбия «Белград, гори!»

 

 

Вида разбира се, удиви всички, никой не очакваше, че футболист, тоест човек със спортна култура и дух, както се предполага за спортистите, може да се държи толкова цинично и да се гаври с такива теми, които носят болка за много хора.

Вида не може да бъде наречен и смел, това е последното, което може да се употреби за него сигурно, защото ако човек е смел, дори и да има някаква позиция би я отстоявал с достойнство. Смело щеше да е, ако беше посветил победата на загиналите деца от изстрелите на украинските бойци, които крещят «Слава Украине».

Но от къде идва всичко това? Кой спомага да се пропагандират такива нацистки идеи и с каква цел?

Докато спортистите, би трябвало да са пример за подражание и вдъхновение, хърватите сменят тактиката- според Вида истинския футболист трябва да пие бири в съблекалнята и да скандира «Слава Украине и гори Белград» защото си мисли, че е «яко». И се чувства звезда. Разпространяваща нацистка идеология.

И чакащ силно дискфалификация, която няма да последва. И Вида знае това.

 

Но има и нещо друго. Оказва се, че доста хървати активно учатват в бойните действия в Донбас- хърватски батальон участва с жива сила в така нареченото «АТО», което по-късно е преименувано на ООС ( операции на обединените сили)

Голяма част от хърватите, пристигнали да воюват в Донбас, първоначално влизат в откровено националистическото подразделение, батальона «Азов».

Самия баратальон е известен с това, че не се е прославил с никакви успеши операции, а с погроми и издевателства над мирното население.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;