Главният военен прокурор на Украйна Анатолий Матиос заяви, че всеки военен, който е участвал в бойните действия в Донбас, е донесъл със себе си оръжие.

Това той заяви в ефира на телевизия «112 Украина».

«Всеки, който си е дошъл от войната, е донесъл със себе си оръжие в една или друга степен.

Ние взехме статистика и помолихме за информация от всички правоохранителни органи за броя на изгубеното при едни или други обстоятелства оръжие.

Десетки хиляди.

Това не е ловно оръжие.

Десетки тонове взривни вещества, стотици мини, хиляди гранати, десетки хиляди автомати и пистолети, милиарди патрони, които са извън всякакви отчети. Това е нещото, което иззехме», заяви Матиос.

Той отбеляза също, че, според него, военните трябва да имат правото да не се съдят от граждански съдилища, и затова създаването на Държавното бюро на военната прокуратура може да стане аналог на военната полиция.

«Държавното бюро на военната прокуратура трябва да се занимава със защита на правата и контрола за спазването на закона на военните, те в държавата са почти 400 хиляди в момента.

А още почти 300 хиляди хора, които са се уволнили, преминаха през войната и имат психически проблеми, всеки втори има една или друга разновидност на посттравматично разстройство», добави Анатолий Матиос.

Петя Паликрушева

Източник: https://112.ua/obshchestvo/matios-kazhdyy-kto-priehal-s-voyny-na-donbasse-privez-s-soboy-oruzhie-452316.html

 

 

 

Тагове: ; ;