Световният шампионат през 2018 година поднася множество сюрпризи както на футболното поле, така и извън неговите предели, пише  The Wall Street Journal.

Например, световните шампиони — националният отбор на Германия — не се класираха на груповия етап, а националният отбор на Русия нанесе поражение над отбора на Испания.
Освен това, самият турнир и до днес преминава «изненадващо гладко», оставяйки сред почти един милион туристи приятно впечатление от Русия.
Американското издание отбелязва, че пребиваването в Русия в значителна степен превъзхожда очакванията на гостите на световния шампионат.
Това е свързано на първо място с това, че Олимпиадата в Сочи бе помрачена от множество проблеми: от счупени дръжки на врати до разобличаване на държавната спонсорирана система за допинг, а също с трудната политическа обстановка в навечерието на шампионата.
Освен това, имаше опасения относно нивото на обезпечаване на сигурността и транспортната инфраструктура в страната.
Но фактът, че световния шампионат в Русия преминава твърде гладко, не е случайност.
Подготовката за него, призван «да узакони почти 20-годишното управление на Путин и да подобри ужасния международен имидж на Русия», продължи в продължение на много години.
«Атмосферата е абсолютно потресаваща. В нашата страна никога не е имало толкова гости.
Това е потресаващо!», цитира изданието думите на генералния директор на организационния комитет по подготовката и провеждането на световния шампионат по футбол«Русия-2018» Алексей Сорокин.
The Wall Street Journal отбелязва, че шампионатът не само чупи стереотипите за Русия сред чужденците, демонстрирайки първокласна инфраструктура, безупречна подготовка и дружелюбие на хората, но и изненадва самите руснаци.
Русия похарчи  $12 млрд за подготовката за мундиала, насочвайки средства не само за изграждане на стадиони и летища, но и за цялата останала инфраструктура за състезанието.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.wsj.com/articles/how-russia-gave-itself-a-facelift-for-the-world-cup-1530708258

Тагове: ; ;