Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис подаде оставка заради разногласия с премиера Тереза Мей, съобщи Sly News.

«Както знаете, за последната година имаше значителен брой поводи, по които не бях съгласен с политическия курс на Даунинг стрийт 10.

На всеки етап признавах колективната отговорност, защото част от моята работа бе намиране на работещи компромиси, защото считах, че все още имаше възможност да се реализира референдум.

За съжаление, считам, че настоящото управление в политиката и тактиката правят това все по-малко и по-малко вероятно», написа той в открито писмо.

Дейвис отбеляза, че взетото в петък решение «ясно е хвърлило светлина по проблема».

На свой ред  Telegraph съобщава, че някои членове от парламента, в частност Стив Бейкър и Суел Браверман, са последвали примера на Дейвис.

Самата Мей изрази съжаление във връзка с оставката на министъра.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В ПЕТЪК

В петък вестник  Times  съобщи, че Тереза Мей е обещала на членовете на правителството да уволни главата на МВнР Борис Джонсън и други министри, ако те се опитат да разрушат плана на кабинета на министрите за плавното излизане от ЕС.

По-рано британските министри съгласуваха колективната позиция на Лондон за Брекзит.

В резултат на дискусиите Мей обяви, че Обединеното кралство ще предложи на ЕС да създаде зона за свободна търговия и да определи списъка с промишлени стоки и селскостопанска продукция, които няма да попаднат под бъдещи ограничения.

Тази програма не устройва привържениците на по-твърдия подход към условията за излизането на страната от единния европейски пазар.

Според тях, реализирането на подобен план ще запази зависимостта на Великобритания от ЕС и ще създаде предимства за глобалните корпорации в ущърб на местните производители.

Официалният документ (white paper) за позицията на Лондон на преговорите с Брюксел трябва да бъде публикуван следващата седмица.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;