Масло в огъня наливат и опасенията, че на предстоящата среща на НАТО Тръмп отново ще направи скандал, а няколко дена след това ще проведе «задушевна и непринудена среща» с Владимир Путин в Хелзинки — точно така, както, разгромявайки G7 в Канада, той се прегърна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун в Сингапур.

Ако подобно поведение отново се повтори, то само ще укрепи мнението на съюзниците за ненадеждността на Доналд Тръмп и ще провокира «една от най-сериозните кризи на алианса за всичките 70 години от неговото съществуване».

Ситуацията особено се усложнява от «очевидната лична симпатия и възхищение» на Тръмп към Путин.

Това са необясними неща, отчитайки подкрепата, която руският лидер оказва на «военния престъпник Башар Асад в Сирия, незаконното нахлуване в Украйна и анексията на Крим», а също «намесата» на Кремъл в политическия процес в САЩ, коментира бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа Ставридис.

Съюзниците на САЩ се безпокоят, че по време на предстоящата среща с Путин от приятелски чувства Тръмп може да направи твърде големи отстъпки: да изведе внушителен брой американски сили от Европа или да прекрати ученията около източните граници на алианса, защото Русия намира маневрите за «провокативни».

А ако си спомним опита от срещата с Ким, по време на която Тръмп обеща да спре ученията с Южна Корея, опасенията изглеждат напълно обосновани.

Колкото и това да е парадоксално, цялата ситуация с Тръмп се разгръща точно в този момент, когато заложената още при Барак Обама инициатива за увеличаване на разходите за отбрана от страна на европейските страни и Канада започна да работи.

Болшинството съюзници доближават своите военни харчове до необходимите 2 %, но това се случва твърде бавно за вкуса на Доналд Тръмп, което само още по-силно ще го раздразни.

На предстоящата среща на НАТО би трябвало да се обсъждат проблемите на стратегията и тактиката, стоящи пред алианса, включително «безкрайната мисия» в Афганистан, защитата на Балтийските страни от руските кибератаки, ролята на съюза в Близкия Изток и борбата с тероризма.

Но вместо това всички отново очакват новини за това, как Тръмп, който не се отличава с добра информираност, ще се възмущава, че съюзниците не внасят своя дял и ще си задават въпроса, а струва ли си въобще Вашингтон да остава в алианса? — пише авторът.

Има една надежда само, че опитният министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще се заеме с нещата.

Петя Паликрушева

Източник: http://nationalinterest.org/feature/why-america-still-defending-europe-24957#

 

Тагове: ; ; ;