По времето на студената война американските сили в Европа бяха надежден и значим елемент за сдържането, те сдържаха Съветския съюз и пазеха мира, пише американското издание The National Interest.
Но когато студената война завърши, разбирането на горната теза деградира.
Всички считаха, че от само себе си се разбира, че Америка трябва да пази своите стратегически ангажименти от времената на студената война в Европа и в другите места дори след нейното завършване, защото харчовете не били толкова големи, а американското богатство и власт са неоспорими, пише изданието.
Но сега, продължава американското издание, всичко вече изглежда по друг начин.
Тръмп се съмнява, че отбраната на Европа струва толкова пари, които се изразходват за издръжката на американските войски на континента.
Затова пред тези, които не са съгласни с Тръмп и считат, че Америка трябва и в бъдеще да изпълнява подобни ангажименти за защита на Европа, стои най-трудната задача.
Те трябва да обяснят, защо Америка има интерес за европейската безопасност толкова, че й се налага ежегодно да прави подобни грамадни реални разходи, пише изданието.

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път поиска от Германия и другите «съюзници» по НАТО да увеличат разходите си за отбрана. Защото това е в негов интерес.

» Германия трябва да харчи повече пари за отбрана. Испания, Франция и те. Някакси несправедливо се отнасят към САЩ»-, отбеляза Тръмп пред журналисти в петък от борда на самолета на пъ за щата Ню-Джърси.

Трамп вече неведнъж изразява мнение, че Европа извлича повече полза от колкото САЩ от съществуването на Организацията на Северноатлантическия договор.

И когато в края на април тази година Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна във Вашингтон, на съвместна прес-конференция Тръмп заяви, коментирайки транс-атлантическите връзки, особено в сфрерата на отбраната, че са нужни отношения, построени на взаимност, която отсъства. 

«НАТО помага на Европа повече отколкото НАТО на нас ( САЩ) , а защо тогава САЩ да плаща повече, и да покрива по-голямата част от разходите на НАТО?

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;