9 юли 2018-Нюз Фронт.

Известно време президентът на САЩ Доналд Тръмп недоволстваше по отношение на нищожните усилия на ЕС и настоятелно искаше от грау Меркел, повече да се бръкнат страните членки и да инвестират за военни цели и «отбрана».

САЩ и без това си имат сериозни харчове. Само за военните си цели в Украйна, Сенатът на Конгреса на САЩ отдели наскоро 200 милиона долара. И това официално, а колко са изхарчили до тук въобще си е сериозна тема.

Та Меркрел изглежда се е отнесла сериозно към искането на Тръмп. Свидетелство за това е последната й изява в навечерието на предстоящата среща на върха НАТО.

» Северноатлантическия алианс трябва да се концентрира на източни си фланг за защита от «възможна агресия от страна на Русия»,- заяви внезапно изплашена Меркел от Брюксел.

 

«За последните години НАТО рязко се измени», — отбелязва Меркел. Продължавайки с думите, че

» след анексията на Крим» и военната активност на Москва в източна Украйна е необходима « повече концентрация за защита на алианса»

 

» Трябва да изпълним определини обезателства, например, с помощта на присъствието в страните от Централна и Източна Европа»,- подчерта Меркел

Припомняме, че освен срещата на върха на НАТО, която се очаква на 11-12 юли в Брюксел, на 16 юли да се състои срещата между президента на Русия Владимир Путин и Доналд Тръмп.
Съществуват известни опасения, че Тръмп може да «предприеме некоординирани с НАТО действия».

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;