Съветът на ЕС потвърди днес преди срещата на върха с Украйна одобряването на програма за макрофинансова помощ за Киев в размер 1 млрд. евро, предаде ТАСС, съобщи БНТ.

Съобщението на украински и английски бе разпространено в Туитър, около час преди за срещата на върха да пристигне украинският президент Петро Порошенко.

Решението все пак не означава, че средствата ще бъдат отпуснати веднага, тъй като условията за предоставянето им трябва да бъдат съгласувани, отбелязва ТАСС.

Съветът на ЕС утвърди решението за предоставяне на макрофинансова помощ от 1 млрд. евро за Украйна още на 26 юни. На срещата на върха днес не се очаква да бъде обявено отпускането на средства, уточни европейски дипломатически източник на брифинг в Брюксел.

Макрофинансовата помощ за Киев се предвижда да бъде предоставена на два транша по 500 млн. евро. За тази цел обаче Брюксел и Киев трябва да закрепят в писмена форма задълженията, които Украйна поема в замяна. Европейската комисия съобщи по-рано, че предоставянето на средствата ще се извършва «в съзвучие с изпълнението на политиката на Международния валутен фонд към Украйна».

Тагове: ; ; ; ;