Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва трябва да остане в затвора, реши председателят на апелативния съд, който разглежда делото на втора инстанция, предадоха Ройтерс и Франс прес, съобщи БТА.
Председателят на Четвърти регионален съд Едуарду Томсън Флорес потвърди решението на съдия Жоау Гебран Нето, натоварен с наблюдението на случая на Силва. По-рано Нето отмени решението на съдия Рожерио Фаврето, който нареди освобождаването на бившия президент, излежаващ присъда от 12 години и 1 месец за корупция. По-късно Фаврето нареди на полицията да пусне незабавно Да Силва.
Поради съдебния спор прокурор поиска от председателя на съда да сложи край на несигурността, като вземе окончателно решение.
След решението на съдия Флорес Лула да Силва ще остане под стража, отбелязва ТАСС.
Съдия Фаврето беше преценил, че задържането на Лула да Силва в затвора нарушава както свободата му като гражданин, така и възможността му да се кандидатира на предстоящите президентски избори, припомня Асошиейтед прес.
Ройтерс отбелязва, че според поддръжниците на бившия президент присъдата е заговор, целящ да му попречи да се яви на насрочените за октомври тази година президентски избори. Проучванията на общественото мнение показват, че той би спечелил с голямо мнозинство.

Тагове: ; ; ;