В навечерието на срещата на НАТО в Брюксел на 11-12 юли между съюзниците се възцари напрежение, пише бившият главнокомандващ Обединените въоръжени сили на алианса в Европа Джеймс Ставридис в своята статия за Bloomberg.

Не може да се каже, че по-рано в НАТО не е имало разногласия.

Авторът припомня, че когато той е заемал своя високопоставен пост в алианса от 2009 година до 2013 година, съюзниците често са спорили за Афганистан и Либия, а и, разбира се, кой колко влага в общото дело.

Струва си да се признае, че вече не едно десетилетие, а особено след разпада на СССР, говорят за това, че НАТО е тръгнало към дупката, твърди авторът.

Но особеността днес се заключава  в това, че американският лидер Доналд Тръмп, очевидно, изпитва «персонална антипатия» към алианса, твърди Ставридис.

Към това се добавя още и не твърде скриваната неприязън на САЩ към канцлера на Германия Ангела Меркел, а също към премиерите на Великобритания и Канада Тереза Мей и Джъстин Трюдо, пише Ставридис.

Отначало ни се струваше, че Тръмп е преизпълнен със симпатии поне към френския лидер Еманюел Макрон, но сега и тези чувства охладняха, пише авторът.

Според него, личната неприязън, която се вмъкна в отношенията между ключовите фигури в НАТО, се появи в най-неудачното време, когато Русия се опитва да оказва натиск по границите на охраняваните от силите на алианса територии, с помощта на тактиката на «хибридната война», стремейки се да дестабилизира Прибалтика и държавите от черноморския регион, а също «извършва кибероперации, разрушаващи демокрацията в самите САЩ.

Петя Паликрушева

Източник: http://nationalinterest.org/feature/why-america-still-defending-europe-24957#

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;