Ролята на Америка като лидер и алиансите, в които участва тя, винаги е била политически инструмент, призван да обезпечава основополагащите интереси на САЩ и особено интересите на сигурността на самата Америка.
Затова стратегическите ангажименти на Америка пред Европа трябва да се обосноват така, както това се правеше по времето на студената война — да се заяви, че вътрешната сигурност на САЩ в Западното полушарие зависи от защитата на Европа от тези заплахи, с които европейците просто не могат да се справят самостоятелно.
Но Русия, която днес е главен противник и потенциална заплаха, вече не е толкова силна, тя няма нито един шанс да разгроми Европа, пише авторът на статията.
«Американците не бива да харчат толкова много средства за защитата на Европа.
Вероятно те трябва да предоставят възможност на европейците сами да се защитят.
И това не е, защото Америка няма достатъчно основания да запази своите дълговремени стратегически ангажименти в Европа.
Причината е в това, че тези основания има недостатъчна тежест и не могат да оправдаят цената на ангажиментите, които поема върху себе си Америка», пише авторът от  The National Interest.

Припомняме, че министрите на отбраната на девет страни от ЕС, включително Великобритания, подписаха споразумение за създаването на съвместни Европейски сили за военно реагиране, което ще позволи продължаването на британското участие след Брекзит.

Това пише  Politico.

Инициативата за съвместните сили, оглавявана от президента на Франция Еманюел Макрон в рамките на плановете за създаването на автономни европейски въоръжени сили за отбрана, ще бъде насочена към по-бързото разполагане на войски в кризисни ситуации близо до границите на Европа.

В групата влизат Германия, Белгия, Великобритания, Дания, Холандия, Естония, Испания и Португалия.

«Целта е нашите въоръжени сили да се познават помежду си и да действат заедно», каза министърът на отбраната на Франция  Флоранс Парли.

Инициативата ще се различава от европейския отбранителен пакт, известен като PESCO, който включва в себе си всички страни-членки на ЕС, освен Великобритания, Малта и Дания.

Великобритания беше «много заинтересована от подписването на споразумението, за да подкрепи сътрудничеството с Европа извън пределите на двустранните връзки», каза Парли.

В рамките на обсъждането правилата на  PESCO министрите на отбраната на ЕС се договориха също да установят общи условия за «участие на трети страни в проектите на PESCO през ноември — правила, които ще важат и спрямо Великобритания, когато тя напусне блока.

Силите за реагиране ще се състоят от военнослужещи от редица страни на ЕС и могат да бъдат разположени извън граница в условията на хуманитарни кризи и граждански войни.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;