Доналд Тръм ще пристигне в Европа на срещата на НАТО, разсъждавайки по много прости въпроси: защо Америка трябва да харчи за отбрана повече от 3.1 % от своя БВП, дакато в същото време разходите на Германия за тази цел са 1.2 % от БВП, а при ЕС като цяло — само 1.5 %, а и защо американците са длъжни да плащат за отбраната на Европа значително повече от самите европейски страни?

Както пише The National Interest, Тръмп съвсем не е първият президент, който задава тези въпроси, но той може да стане първият президент, който ще настоява да му се дадат отговори и ще започне да действа, ако тези отговори не му харесат.

Както продължава изданието, за да разбере важността на тези въпроси, трябва да се разглежда не само размерът на военния бюджет на САЩ, но и издръжката на американските войски в Европа, които прави Америка, а тази издръжка е много висока, пише изданието.

Трябва да се отчитат не само потенциалните харчове за крупен континентален конфликт, в който Русия ще притежава сериозно географско и териториално предимство.

Трябва също да се отчита и издръжката за ядрената война, в която цели могат да бъдат Америка и американските градове, пише изданието.

«Харчовете за мащабната неядрена война в Европа заради Прибалтийските държави ще бъдат колосални.

Напълно е възможно те многократно да надвишават средствата, похарчени за войната с терора, която започна след 11 септември.

А харчовете за ядрената война и издръжката за нея са просто невъобразими», пише авторът на статията.

Петя Паликрушева

Източник: http://nationalinterest.org/feature/why-america-still-defending-europe-24957#

 

Тагове: ; ; ; ;