Правителството на Унгария по време на инаугурационното заседание утвърди адресиран до ръководството на НАТО и страните-сюзнички меморандум с призив да се преразгледа политиката на алианса по отношение на Украйна.

Това съобщава  «Украинская правда», изданието притежава пълния текст на документа.

В меморандума, в частност, се отбелязва, че «реформирането на Украйна се е провалило».

Правителството на Унгария посочва, че Киев не е постигал успех, «независимо от безпрецедентното ниво на политическа подкрепа и финансова помощ».

В документа се казва още, че Украйна «представлява опасност за съседите си».

«Украинската държава отслабна до такава степен, че тя вече е неспособна да изпълнява своите базови задължения, в това число да обезпечава върховенството на закона и да осъществява ефективно икономическо, социално и политическо управление», се подчертава в меморандума.

Изхождайки от това, Будапеща предлага да се преразгледа подкрепата, която алиансът оказва на Киев.

«За да се запази стабилността в региона на източната граница на алианса, НАТО трябва да адаптира своята политика по отношение на Украйна при тези нови обстоятелства», се казва в документа.

Особено недоволство в Унгария предизвикаха новите езикови норми в Украйна.

Както по-рано съобщихме, в документа се предлага да се изведат украинските национални малцинства, свързани със страните-членки на НАТО, изпод действието на приетите от Киев дискриминационни закони.

Напрежението между двете страни възникна на фона на дискусиите за украинския закон за образованието, който силно намалява възможността за обучение на други езици.

Правителствата на редица други страни, в това число Унгария и Румъния, заявиха, че новата норма нарушава правата на националните малцинства в Украйна.

Русия също счита, че законът за образованието противоречи на конституцията и международните задължения на украинската държава.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ;