Решението на президента Тръмп да излезе от ядрената сделка с Техеран подобно на брекзита стана причина за сътресения в континента.

В резултат Иран и Израел бавно се движат към широкомащабна война, която може кардинално да промени Близкия Изток, пише в своята колонка за  CNBC старши научният сътрудник от Атлантическия съвет Шон Макфейт.

В същото време във Вашингтон вървят спорове на тема какво да се прави: все едно е 2012 година, когато САЩ бяха влиятелен играч.

Но през 2018 година Москва зае мястото на Вашингтон в региона — превърна се в ключов фактор, който американските експерти не могат да осъзнаят, твърди авторът на статията.

«Отделяйки твърде много внимание на мъртвата ядрена сделка, ние не забелязваме един много важен въпрос: ние си съперничим не с Иран или дори не с Близкия Изток, а с Русия.

Докато САЩ не започнат да се отнасят към руската заплаха сериозно, ще отстъпваме в голяма част от Близкия Изток на Москва на фона на предизвиканите от самите нас катастрофи на американската външна политика», пише Макфейт.

Според него, той неотдавна се върнал от Израел, където много хора вярват в неизбежността на войната с  Иран.

При това исканията и на двете страни са напълно ясни.

Тел Авив счита, че иранската войска и съвременните системи на въоръжение трябва да напуснат Сирия.

Техеран се стреми да стане господстваща сила в Близкия Изток.

Подобна динамика гарантира конфликт, което се вижда от безпрецедентното изостряне на отношенията между двете страни в последните няколко месеца.

«САЩ вече не са незаменима нация в Близкия Изток — такава стана Русия.

Путин има по-голям контрол в това буре с барут, отколкото биха искали да признаят експертите», уверен е политикът.

Петя Паликрушева за News Front

Източник:https://www.cnbc.com/2018/05/22/forget-iran-russia-is-the-real-threat-to-the-us-in-the-middle-east.html

Тагове: ; ; ; ; ;