Майката на убития журналист Олес Бузина написа писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп.

В него тя разказа за убийството на сина си и за нацистките методи на разправа с инакомислещите в Украйна.

«Уважаеми господин Тръмп! Ще разберете причините за моето писмо към Вас, ако си представите, че Вашият единствен син е застрелян на прага на собствения си дом от неонацисти по заповед на ръководителя на ФБР, а Генералният прокурор на САЩ прави всичко, за да не бъдат арестувани убийците.

А след това съдът разглежда делото толкова бавно, че става ясно — целият процес ще отнеме не по-малко от 15 година, а Вие вече сте на 78, както и аз…

В Украйна отдавна не е тайна, че след Майдана украинският режим използва нацистки методи да ликвидиране на инакомислещите, той принуди болшинството от политическите опоненти да преминат в нелегалност или да напуснат страната.

Останалите бяха подложени на наказателно преследване, арести и издевателства, а политическите убийства придобиха масов характер и има всички основание да се твърди, че списъкът на жертвите на политически терор, сред които беше и моят син, се е съгласувал от украинската власт с представителите на бившия президент на САЩ Барак Обама.

За да получа отговори на тези въпроси, се обърнах към ръководителя на ГПУ, МВР, СБУ и до президента на Украйна с молба лично да ме приеме, но за съжаление, всички гореспоменати ми отказаха среща.

На аналогичната молба ми отказа и посланикът на САЩ в Украйна.

Уважаеми господин Тръмп!

Моля Ви за помощ за наказване убийците на моя син.

Считам, че това е задача на украинското правосъдие, но за съжаление без Вашата намеса това е невъзможно в съвременна Украйна.

Майката на убития журналист Георгий Гонгадзе, както и аз се обърна към целия свят с молба за справедливост, но тя умря, така и не дочака правосъдие.

След нейната смърт поръчителите и организаторите на убийството на сина й не получиха наказание, делото бе спряно, няма вече никаква надежда то да бъде подновено от украинското правосъдие.

За подобни нарушения на принципите на върховенството на закона и правата на човека по делото Магнитски САЩ обявиха санкции спрямо чиновниците в следствените и съдебни органи на Русия.

Боя се, че без Вашата намеса ме очаква същата съдба, а убийците на моя син, както и организаторите на убийството на Гонгадзе, няма да понесат отговорността си.

Без съмнение, Вашата намеса няма да реши тези проблеми в Украйна, но може да се превърне в първата стъпка към възстановяването на отдавна вече изгубената вяра на украинците в справедливостта.

С уважение: Валентина Бузина».

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;